Friday, 19 July 2013

Set Kurus Shaklee


Kurus Secara Sihat Tanpa Berlapar

Ramai yang cuba untuk kurus mengamalkan diet yang salah malah ada yang sanggup berlapar semata-mata untuk kurus. Ada juga yang membuang pengambilan kumpulan makanan tertentu seperti karbohidrat dan lemak dalam pemakanan mereka untuk kurus. Diorang ni tak sedar yang cara diorang ni salah dan tak sihat.

Untuk kurus tanpa berlapar ni sebenarnya bukan mustahil. Set kurus Shaklee boleh membantu anda mengurangkan berat badan secara sihat. Tindakan Set Kurus Shaklee ni ada 3 cara:

  1. Membakar lemak - Lecithin,/ Omega Guard
  2. Membuang lemak atau mendetox - Herb Lax / Alfalfa
  3. Membina otot dan meningkatkan metabolisma - Cinch / ESP
Kalau anda klik pada link yang terdapat pada nama-nama produk di atas, anda akan dapati yang produk-produk dalam set kurus ni juga mempunyai khasiat lain contohnya Lecithin yang juga membantu mencantikkan kulit, Omega Guard yang membantu meningkatkan sistem imun dan banyak lagi. Korang bacalah sendiri ye hehehehe. Jom tengok fungsi produk-produk ni untuk tujuan kurus ni.
  • Lecithin - Membantu proses pemecahan lemak
  • Omega Guard - Membantu proses memecahkan lemak dan mengawal selera makan
  • Herb Lax - Membantu membersihkan usus. Segala toksin, lemak dan lendir yang terdapat pada dinding usus akan dibuang melalui pembuangan air besar. Bila dinding usus dah bersih, barulah tubuh kita boleh menyerap nutrien secara optimum.
  • Alfalfa - Bertindak sebagai fiber yang mengangkut keluar lemak-lemak yang dah dipecahkan 
  • Cinch - Terdapat dalam tiga perisa iaitu coklat, vanilla dan cafe latte. Membantu mengekalkan otot masa proses kurus jadi takde lah badan anda menggeleber bila dah kurus nanti.
  • ESP - Sumber protein. Indeks Glisemik yang rendah membantu proses mengurangkan berat badan

Kalau nak kurus tapi bajet kurang, jangan risau sebab saya boleh bantu anda untuk memilih produk yang sesuai dengan bajet anda tu. Bukan kena ambil semua produk ni baru boleh kurus. Hubungi saya untuk cara konsultasi percuma menurunkan berat badan.


*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Kesilapan Ketika Mengurangkan Berat Badan

Dah berbulan-bulan anda mencuba menurunkan berat badan. Berbagai-bagai cara telah anda cuba tetapi berat badan masih kekal. Makan pun dah dikawal. Bersenam setiap hari. Bila timbang berat masih tak turun. Kalau turun pun terlalu sikit, mungkin hanya 100gram. Mula lah rasa tak berbaloi berkorban macam-macam demi untuk menurunkan berat badan. Kenapa ye?





Makanan

Kebanyakan daripada anda yang sedang berdiet pandai memilih makanan namun begitu cara hidangannya yang selalunya salah. Pilihan anda untuk makan salad itu sememangnya bagus. Tetapi janganlah terlalu banyak campuran thousand island atau minyak zaitun. Cara masakan juga penting. Sememangnya bagus untuk mengambil lebih protein tetapi sekiranya anda memilih ikan yang digoreng daripada ikan yang dipanggang, diet anda akan menjadi kurang berkesan.

Senaman

Pada awalnya, anda akan bersungguh-sungguh bersenam sehingga satu jam tetapi ini hanya bertahan selama seminggu. Jangan biarkan ini berlaku. Senaman yang konsisten membantu anda mengurangkan berat badan. Mulakan dengan berjalan selama 20 minit dan lakukannya sebanyak 3 kali seminggu. Setelah metabolisme badan sudah dapat menerima senaman mingguan anda, tambahkanlah masa senaman kepada 30 minit. Jangan terlalu ekstrem. Sekiranya badan anda terkejut, anda akan merasa cepat letih dan kurang motivasi untuk teruskan matlamat anda untuk mengurangkan berat badan.

Percaya Dengan Pil Kurus

Memang banyak pil kurus terjual di pasaran dan melihat daripada testimoni penggunanya, anda akan terus membeli tanpa usul periksa. Pil kurus mungkin mampu membuat anda kurus dalam masa yang pantas tetapi ia juga membuatkan berat anda naik dengan lebih mendadak. Kajian turut menunjukkan pil kurus boleh menghakis tali perut anda dan membahayakan kesihatan. Sekiranya anda mahu hasil yang sementara, mungkin pil kurus adalah pilihan yang tepat.

Minum Air Berkalori

Ramai yang berpendapat sekiranya kurangkan makan dan minum minuman coklat akan membuatkan anda merasa kenyang dan kurang makan. Anda salah. Satu kajian di Amerika menunjukkan 21 peratus rakyat Amerika naik berat badan kerana air yang diminum. Sekiranya anda minum, ia hanya akan melegakan rasa dahaga dan sekiranya anda merasa dahaga kembali, perasaan lapar itu akan timbul juga.

Credit

*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Tambah Berat Badan

Ramai yang inginkan tubuh yang kurus..Tapi kalau terlalu kurus macamni??

Banyak produk yang dijual di pasaran untuk menurunkan berat badan.Supplemen untuk menambah berat badan jarang terdapat di pasaran.Mungkin orang ramai anggap yang menaikkan berat badan ni semudah ABC je tapi sebenarnya menaikkan berat badan kepada berat badan yang ideal ni sama susahnya dengan menurunkan berat badan.

Kalau anda berhasrat untuk menaikkan berat badan boleh lah cuba Set Weight Gain Shaklee ni yang terdiri daripada Meal Shake, Vita Lea dan B Complex.Boleh lah bergaya dengan baju bermacam-macam fesyen Raya ni.Hehehe maklumlah kalau terlalu kurus pakai kebaya nampak straight je.Kalau berisi sikit barulah nampak cantik je baju yang dipakai.

Set Tambah Berat Badan Shaklee


Dalam Set Tambah Berat Badan Shaklee ini terkandung Meal Shakes, B Complex dan Vita Lea :
  • Meal Shakes - Membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting. Kaya dengan kalsium, fiber dan protein. Rasanya pun sedap macam milk shake kat McD. Protein amat penting dalam penambahan berat badan ni kerana pengambilan protein boleh mengisi keperluan tubuh sebab protein adalah asas kepada pemakanan tubuh badan sama ada nak tambah berat ke, nak kurus ke, nak cantik ke....semua ni perlukan protein. Protein juga membantu penyerapan yang lebih baik ke atas supplemen yang kita ambil
  • B Complex - Mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan, mengawal atur kadar metabolisma dalam badan, menggalakkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan. B Complex ini juga meningkatkan selera makan.
  • Vita Lea - Dilengkapi dengan 28 jenis vitamin dan juga mineral yang diperlukan oleh tubuh badan kita. 
In shaa Allah kalau amalkan set tambah berat badan Shaklee ni, masalah tubuh badan yang terlalu kurus boleh dipulihkan. Kepada sesiapa yang dikurniakan tubuh badan yang kurus atau sekeping ni jangan rasa rendah diri sampai mengundang stress. Boleh cuba set tambah berat badan ni yang membantu anda menambah berat badan dan memiliki tubuh badan yang sihat.

*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Meal Shakes

Meal Shakes Shaklee menyediakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian. Ia diperbuat daripada bahan semulajadi - buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) dan lain-lain. Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protein yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi hingga ke orang dewasa. Kebiasaannya ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferrin, bacteriolysin dan sebagainya.

Meal Shakes Shaklee dihasilkan untuk semua golongan - bayi, pelajar, kanak-kanak membesar, ibu mengandung, para atlet, pengamal sayuran (vegetarian), orang sakit, orang yang sibuk bekerja atau orang yang selalu mengambil makanan segera. Jika anda mencari sarapan pagi yang penuh berkhasiat, Meal Shakes Shaklee merupakan pilihan bijak.

Manfaat Utama:
  • Nutrisi Lengkap - Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak.
  • Membekal Nutrisi Kepada Sel Tubuh - Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain.
  • Membantu Tumbesaran - Mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar
  • Anti-Oksida - Mengandungi vitamin A, C, E, zink, selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.
  • Mengembalikan Seri Wajah - Mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah/kulit yang lebih cantik.
  • Detoksifikasi - Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus.
  • Kelazatan Rasanya - Minuman yang lazat untuk diambil bersama fruktos semulajadi; penggantian segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan juga tenaga. Tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan. Lazat untuk dinikmati oleh semua golongan.

*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Cinch Shake Mix






Perbezaan Shaklee:

Setiap kali anda minum Shaklee Cinch, anda akan mendapat 24 gram protein, 24 jenis vitamin dan mineral penting dan 6 gram serat larut (dicadangkan diambil bersama dengan satu sudu Shaklee Energizing Soy Protein ). Ini penting - kerana protein digunakan untuk membina otot dan ototlah menaikkan kadar metabolisma dan juga membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga boleh menahan kelaparan, yang mana boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan. Tidak lupa juga kepada Leucine-nutrisi penting di dalam Cinch untuk keperluan tubuh kita.

Faedah Utama:

  • Indeks glisemik-22 sesuai untuk penghidap kencing manis
  • Dengan Cinch Pro, campuran eksklusif protein dipertingkatkan dengan Leucine-asid amino
  • Powered by Leucine untuk memelihara otot semasa anda menurunkan berat badan
  • 24 gram protein setiap hidangan untuk membantu anda berasa puas dan kenyang
  • Tinggi kandungan serat-6gm serat setiap hidangan
  • Glycemic yang rendah untuk mengekalkan tahap gula darah yang normal dan mengekalkan tenaga
  • Memberikan 35% atau lebih Nilai Harian kepada 21 vitamin dan mineral penting
  • Penggunaan soya bebas GMO
  • Tiada perasa tiruan, warna atau pemanis

*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Teknik Marmet Yang Ibu Menyusu Perlu Tahu

Apa Itu Teknik Marmet?
Teknik Marmet adalah satu cara pengeluaran susu ibu menggunakan tangan semata-mata tanpa menggunakan sebarang alatan lain terutamanya pam.




Sekiranya teknik ini diamalkan dengan cara yang betul, kadar pengosongan kilang susu adalah jauh lebih baik daripada menggunakan pam. Ini kerana, kita lebih mengenali tubuh badan kita sendiri dan tahu di mana kunci atau pun aliran khusus yang perlu diperah.

Di samping itu, Teknik Marmet ini juga sebenarnya mampu menghasilkan lebih banyak pengeluaran susu berbanding menggunakan bantuan pam. Mengapa ini berlaku? Ini kerana, apabila kita menggunakan tangan, maka berlakulah 'sentuhan kulit ke kulit' yang mana mampu merangsang penghasilan susu. Seterusnya membantu kita mendapat lebih banyak bilangan 'let down reflex' iaitu situasi di mana susu memancut keluar dengan kadar yang banyak dan laju tanpa perlu usaha yang banyak. Pada waktu ini, payudara kita akan mengalami rasa yang agak berdenyut dan membengkak.

Berbanding dengan pam yang semestinya berunsurkan plastik ataupun getah, menyebabkan tubuh badan kita tidak bertindak balas dengan sewajarnya bagi menghasilkan susu. Paling penting, Teknik Marmet tidak cerewet dan mudah diuruskan kerana ia hanya memerlukan tangan untuk memerah ;)


Bahaya Amalan Teknik Yang Salah
Apa jua yang kita lakukan, pasti bakal mengundang padah jika tidak dilakukan dengan betul. Begitu juga dengan Teknik Marmet.

Teknik Marmet yang tidak dipraktiskan dengan baik bakal merosakkan jaringan ataupun aliran-aliran susu pada payudara. Ia juga boleh membuatkan payudara kita menjadi melecet, merah mahupun bengkak. Selain itu, kita sendiri pasti serik untuk memerah menggunakan tangan pada masa akan datang dek rasa sakit dan perit yang kita alami.


Cara Memerah
1. Teknik Marmet hanya memerlukan 3 jari iaitu ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah.

2. Jari-jari ini perlu diletakkan di atas kawasan aerola (sedikit atas, lebih kurang 1cm dari kawasan aerola).
3. Letakkan ibu jari di bahagian atas aerola (kita panggil situasi pukul 12). Letakkan jari telunjuk dan jari tengah di bahagian bawah aerola (pukul 6).


Dapat dilihat, jari telunjuk dan jari tengah perlu berada setentang dengan ibu jari. Apabila jari telunjuk dan jari tengah berada pada kawasan 'pukul 5' sedangkan ibu jari di kawasan 'pukul 12', ia adalah salah. Begitu juga apabila jari bawah itu berbentuk melingkari payudara ia juga salah. Pastikan dengan teliti kedudukan ketiga-tiga jari ini.

4. Tanpa meregangkan jari, dorong jari-jari tadi ke arah dada. Individu yang mempunyai payudara yang bersaiz agak besar, perlu angkat payudara dahulu sebelum mendorong ke arah dada. Lakukan dalam gerakan memutar dan lembut seperti sedang menggeletek. Lakukan dari kawasan atas menuju sehingga ke aerola. Payudara juga boleh digoncang dengan lembut secara memutar.

5. Sewaktu jari-jari berada jauh dari kawasan aerola, gerakan ini dipanggil PUSH dan apabila jari-jari berada di kawasan aerola, ia dipanggil ROLL. Tekan kilang-kilang susu menggunakan jari dengan lembut sehingga kosong. Teknik yang betul tidak akan mendatangkan rasa sakit kepada anda. Pastikan anda menggunakan TIGA JARI yang dinyatakan tadi, bukan jari-jari lain mahupun tapak tangan.

6. Ulangi langkah secara berentak seragam, mengikut rythm. Push, roll, posisi jari yang tepat, push dan roll semula. Ulang sehingga kilang susu kosong.

7. Putar gerakan mengikut arah jam atau berlawanan. Pastikan kedudukan jari di dalam kedudukan 12-6, 11-5, 10-4 dan seterusnya. Jalani setiap putaran sehingga kilang susu kosong.

8. Gunakan tiga jari utama itu pada tangan bersamaan setiap payudara. Contohnya payudara kanan, gunakan tiga jari tangan kanan. Bagi payudara kiri, gunakan tiga jari daripada tangan kiri.



Elakkan!
1. Menekan sambil mendorong/mengheret jari jemari anda. Tindakan ini boleh membuatkan payudara melecet.

2. Menarik-narik puting payudara. Tindakan ini boleh merosakkan lapisan-lapisan lemak pada aerola.

3. Meramas-ramas payudara (squeeze). Tindakan ini akan melukai payudara anda dan memberi kesan kepada kilang susu anda. Payudara juga cenderung bengkak apabila anda melakukannya.

Credit to kak anum

*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Vivix






Vivix merupakan supplemen anti-penuaan terbaik di dunia yang dibangunkan selepas penyelidikan bertahun-tahun oleh Shaklee, syarikat no 1 supplemen makanan di Amerika. Di dalam kajian makmal, ramuan vivix telah menunjukkan impak kepada empat mekanisme penting penuaan pada tahap sellular.

4 Mekanisme Penuaan Pada Tahap Sellular

  1. Kerosakkan DNA - Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang hampir merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, menghasilkan satu 'typo' (kesilapan dari yang asal) yang akan mengganggu fungsi sel dan panjang umur. Ramuan Vivix melindungi dan memperbaiki sellular DNA.
  2. Pengawalan Genetik - Pengawalan genetik menyumbang kepada deteriorasi (kemerosotan) umur pada tahap sellular. Di dalam satu penemuan utama, ujian klinikal terbaru, menunjukkan ramuan Vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap sellular.
  3. Pengeluaran Tenaga yang Kian Menurun Oleh Sel-sel - Mitochondria (penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun fungsi sel turut menurun. Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.
  4. Penimbunan Protin AGE - Penimbunan protin AGE (advanced glycation end products) boleh menyebabkan kerosakan tahap sellular yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur. Ramuan Vivix adalah 10x lebih kuat dari resveratrol (kandungan unik dalam anggur "muscadine") untuk melambatkan pembentukan protin AGE.

Selain itu, Vivix juga menolong membantu menjaga/memelihara:

  • Kesihatan jantung
  • Kesihatan otak
  • Kesihatan sistem imun
  • Kesihatan sendi
  • Perlindungan antioksidan
  • Peningkatan tenaga pada tahap sellular
  • Kesihatan dan Kesejahteraan

*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Monday, 15 July 2013

Menyusukan Anak Angkat-Kaedah (Bahagian 1)

Menyusukan anak angkat bukan mustahil dilakukan walaupun si ibu angkat tidak pernah mengandung

Kalau sebelum ini saya pernah menulis mengenai penyusuan anak angkat dari segi hukum dan syarat dalam Islam, hari ini saya nak berkongsi ilmu mengenai cara-cara mengeluarkan susu bagi ibu-ibu angkat yang tak pernah mengandung atau tak pernah mempunyai susu badan. Boleh baca hukum dan syarat penyusuan anak angkat DI SINI. Menyusukan anak angkat ini memang penting lebih-lebih lagi bagi keluarga Islam.

Bila seorang ibu angkat boleh start mengeluarkan susu badannya untuk menyusukan bayi? Kalau tanya saya soalan macamni...jawapan saya cuma satu...bila-bila sahaja si ibu bersedia untuk menyusukan anak angkatnya dan sebaik-baiknya sebelum si anak berusia dua tahun sepertimana syarat yang ditetapkan oleh hukum syarak supaya si anak menjadi mahram kepada ibu bapa angkatnya. Namun kat sini, saya nak kongsi persediaan yang boleh dilakukan oleh si ibu angkat dalam mengeluarkan susu ibu jika si ibu mempunyai masa 6 bulan, kurang dari 6 bulan dan sekiranya bayi telah pun dalam pelukan si ibu. Kalau saya rasa penat menaip sekaligus hari ni saya mungkin akan sambung entry ni secara berepisod. Hehehe dah macam drama samarinda ada episod-episod pulak.

Panduan Mengeluarkan Susu Badan Bagi Ibu Angkat Yang Mempunyai Masa 6 Bulan

Biasanya, seorang ibu angkat membuat keputusan untuk mengambil anak angkat adalah sebelum bayi tersebut lahir. Jika mengambil anak angkat dari jabatan kebajikan masyarakat atau NGO-NGO yang menguruskan pengambilan anak angkat, biasanya mereka meminta ibu angkat memberitahu mereka tarikh si ibu angkat bersedia menimang anak angkat sebelum 'menjodohkan' ibu angkat dengan bayi yang bakal lahir. Jadi, ini memberi kelebihan kepada seorang ibu angkat untuk menyediakan diri mengeluarkan susu badan 6 bulan sebelum bayi lahir.

  1. Bagi ibu yang mempunyai tempoh masa 6 bulan sebelum kelahiran bayi, beliau boleh memakan pil perancang (Yasmin atau Microgestin) setiap hari bersama 10mg Domperidone 4 kali sehari selama 1 minggu. Penggunaan pil perancang pada peringkat awal ini adalah bertujuan merencat penghasilan susu ibu sebagaimana proses yang berlaku di awal kehamilan.
  2. Selepas seminggu, tingkatkan dos Domperidone kepada 20mg 4 kali sehari. Payudara akan mengalami sedikit perubahan saiz dan ini adalah normal.
  3. Terus kekalkan dos yang sama sehingga 6 minggu sebelum tarikh jangkaan bayi lahir.
  4. 6 minggu sebelum bayi lahir, hentikan pengambilan pil perancang tetapi teruskan dos 20mg Domperidone 4 kali sehari. Menghentikan pil perancang pada peringkat ini akan mengurangkan aras progesteron dan meningkatkan penghasilan prolaktin pula sebagai persediaan untuk mencetuskan susu ibu.
  5. 2 minggu kemudian, ibu boleh mula mengepam setiap 3 jam. Sebaiknya gunakan pam elektrik (double pumping hospital grade breastpump) untuk mendapatkan hasil yang baik. Apabila ibu mula mengepam ibu-ibu boleh menambah makanan penggalak susu ibu dalam nutrisi mereka seperti Fenugreek (halba) dan oat. Ibu juga harus meminum banyak air tetapi kurangkan pengambilan kopi (minuman berkafein) kerana kafein boleh mengurangkan kandungan air dalam badan.
  6. Pada peringkat ini susu ibu sepatutnya sudah hadir tetapi dalam kuantiti yang sedikit dan warna putih yang jernih sebelum mendapat susu yang sebenar selepas beberapa hari/minggu.
  7. Sebaik bayi lahir (jika boleh) ibu boleh terus cuba menyusukan bayi pada payudara ibu. Alternatif lain yang lebih baik, ibu kandung boleh menyusukan bayinya kerana kehadiran kolostrum daripada ibu adalah makanan paling baik untuk bayi baru lahir.
Panduan Mengeluarkan Susu Badan Bagi Ibu Angkat Yang Mempunyai Masa Kurang Daripada 6 Bulan

Bukan semua ibu angkat mempunyai masa selama 6 bulan sebelum tarikh bayi dijangka lahir. Maklumlah anugerah anak angkat adalah rezeki dari Allah S.W.T yang datang kepada kita kadang-kadang tanpa diduga.
  1. Makan pil perancang (Yasmin atau Microgestin) setiap hari selama 30-60 hari bersama 20mg Domperidone 4 kali sehari. 
  2. Selepas 30 hari, jika berlaku perubahan pada payudara (saiz bertambah, rasa tegang dan penuh) hentikan pengambilan pil perancang tetapi kekalkan dos Domperidone 20mg 4 kali sehari.
  3. Ibu juga boleh mula mengepam seperti panduan di atas.
  4. Ibu angkat boleh terus menyusukan bayi sebaik sahaja bayi lahir.
Artikel di atas saya ambil dari Sini

Panduan Mengeluarkan Susu Badan Bagi Ibu Angkat Yang Telah Menerima Anak Angkat

Ada juga ibu angkat yang mendapat short notice apabila menerima anak angkat. Samada dia hanya mempunyai tempoh kurang dari sebulan dari tarikh jangkaan bayi dilahirkan atau pun bayi telah pun lahir ketika ditawarkan anak angkat. Ada juga ibu angkat yang risau mengeluarkan susu terlalu awal sedangkan bayi tersebut belum tentu lagi menjadi miliknya. Macam-macam kemungkinan boleh berlaku dalam urusan pengambilan anak angkat. Tetapi ibu angkat jangan putus asa, tak kira bila atau bagaimana anda membawa pulang anak angkat peluang untuk menyusukan anak angkat dan menjadikan dia mahram tetap terbentang luas selagi bayi belum berusia 2 tahun.

Saya akan share panduan mengeluarkan susu badan bagi ibu angkat yang telah menerima anak angkat ini dalam entry selepas ni sebab saya dah penat menaip hehehehe.

*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***


Wednesday, 3 July 2013

Menyusukan Anak Angkat - Syarat dan Hukum

Masalah infertility merupakan salah satu penyebab seseorang itu mengambil anak angkat

Pada zaman sekarang, ramai pasangan yang mengambil anak angkat malah trend mengambil anak angkat juga berlaku pada mereka yang masih bujang tak kira lah lelaki atau perempuan. Kat Malaysia, pengambilan anak angkat berjantina lelaki dan perempuan hanya dibolehkan kepada wanita bujang manakala bagi lelaki bujang hanya anak angkat lelaki sahaja dibenarkan.

Bila mengambil anak angkat ni timbul masalah iaitu hubungan antara anak dan ibu bapa angkatnya. Hanya ada satu jalan supaya hubungan antara anak dan ibu bapa angkatnya boleh menjadi mahram. Iaitu dengan cara menyusui anak tersebut dengan susu badan. Syarat-syarat penyusuan yang ditetapkan oleh syarak ialah:
  1. Bilangan penyusuan hendaklah dengan lima kali penyusuan
  2. Susu yang dihisap mestilah sampai ke perut bayi
  3. Umur bayi tidak melebihi dua tahun mengikut pengiraan bulan qamariah
Untuk syarat pertama, penyusuan hendaklah lima kali penyusuan yang berasingan. Setiap kali penyusuan mestilah mengenyangkan bayi (maksud untuk syarat kedua iaitu susu yang dihisap sampai ke perut bayi). Cara nak tahu bayi tersebut kenyang biasanya apabila bayi itu kelihatan puas dengan penyusuan atau berhenti dengan sendiri akibat kekenyangan. Biasanya apabila bayi sendawa dan tertidur menandakan dia kekenyangan. Tetapi jika bayi berhenti menyusu untuk sendawa mengeluarkan angin kemudian menyambung semula penyusuan itu tidak dikira sebagai dua kali penyusuan kenyang. Sama juga jika menukar payudara ketika penyusuan, ini juga dikira sebagai sekali penyusuan.

Tiada Susu Ibu Untuk Menyusukan Bayi

Pada masa kini ibu bapa angkat sudah ramai yang sedar akan kepentingan menyusukan bayi angkat mereka dengan susu ibu supaya bayi menjadi mahram mereka. Namun timbul masalah apabila si ibu angkat tidak mempunyai susu ibu untuk menyusui bayi.

Firman Allah “Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut dan bertakwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.”- al-Baqarah:233
“…kemudian jika mereka menyusukan (anak-anak)mu untukmu maka berikanlah kepada mereka upahnya, dan musyawarahkanlah di antara kamu (segala sesuatu) dengan baik; dan jika kamu menemui kesulitan maka perempuan lain boleh menyusukan (anak itu) untuknya” ( At-Thalaaq : 6 )

 Ibubapa angkat boleh melakukan inisiatif seperti di bawah jika timbul permasalahan ini:
  1.  Jika bayi itu adalah lelaki, si isteri boleh mengupah adik beradik perempuannya menyusukan bayi tersebut. Maka bayi itu akan menjadi anak susuan kepada adik perempuan atau kakak si isteri. Semua anak kepada adik beradik si isteri adalah mahramnya. Tetapi tidak menjadi mahram kepada suami dan adik beradiknya. Penjagaan hanya kepada batasan aurat lelaki(bayi itu) dengan lelaki(suaminya) sahaja.
  2. Jika bayi itu adalah perempuan, si isteri boleh mengupah adik beradik perempuan suaminya menyusukan bayi tersebut. Maka bayi tersebut akan menjadi anak susuan kepada adik perempuan suami atau kakak si suami. Semua anak kepada adik beradik si suami adalah mahramnya. Tetapi tidak menjadi mahram kepada si isteri. Penjagaan hanya kepada batasan aurat perempuan(bayi itu) dengan perempuan(si isteri) sahaja.
  3. Oleh yang demikian untuk memudahkan menjaga hubungan kekeluargaan(mahram) ialah dengan bayi lelaki atau perempuan itu disusukan oleh salah seorang dari adik beradik perempuan si isteri dan juga disusukan oleh salah seorang adik beradik perempuan si suami. Maka bayi itu boleh menjadi mahram kepada si isteri dan juga kepada si suami serta adik beradik mereka berdua.
Tujuan Menyusui Anak Angkat

Apabila bayi disusui oleh seorang wanita maka wanita itu akan menjadi mahram bayi tersebut. Hubungan anak itu dengan keluarga ibu susuan adalah sebagaimana hadith Nabi saw;
“Diharamkan kerana penyusuan sama seperti orang-orang yang diharamkan kerana nasab” – HR Imam al-Bukhari dan Muslim dari Ibnu ‘Abbas r.a

Ini bermakna anak itu menjadi mahram kepada ahli keluaga si ibu. Suami si ibu adalah bapanya, Ibu suami adalah neneknya, kakak/abang suami si ibu adalah ibu saudaranya/bapa saudaranya. Anak perempuan/anak lelaki suami si ibu adalah saudara perempuannya/saudara lelakinya. Yakni mahram kerana penyusuan. Harus dia berduaan dengan mereka jika aman fitnah dan haram ke atasnya mengahwini mereka. Aurat mereka di hadapannya sama seperti aurat mereka di hadapan mahram-mahram yang lain.

Namun tidaklah ia boleh mewarisi harta dari mereka kerana hak perwarisan dalam Islam hanya sabit dengan tiga faktor sahaja iaitu;
  1.  Kerana nasab; iaitu hubungan keturunan dan kekeluargaan.
  2. Kerana perkahwinan; iaitu hubungan antara suami dan isteri.
  3. Kerana wala'; iaitu hubungan antara hamba dan bekas tuannya.
Suami dan anak kandung ibu susuan tidak boleh manjadi wali kepada anak susuan kerana ia tidak termasuk dalam golongan wali nasab. Anak susuan itu juga tidak boleh dibinkan dengan bapa susuannya.

Hukum Menggunakan Ubat Atau Suntikan Untuk Mengeluarkan Susu Badan

Islam membenarkan wanita yang tidak melahirkan anak tetapi mengambil anak angkat, untuk menyusukan sendiri anak tersebut dengan bantuan rawatan perubatan.

Penegasan ini adalah berdasarkan pandangan Jumhur fuqaha’ yang tidak mensyaratkan seseorang wanita itu mesti hamil terlebih dahulu untuk menyusukan anak sepertimana pandangan Mazhab Hanbali, Syafie dan Hanafi yang menyatakan bahawa seorang perempuan yang hendak menyusukan seorang anak, tidak disyaratkan mempunyai suami yang menyetubuhinya.

Sehubungan itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa menggunakan ubat atau suntikan untuk merangsang pengeluaran susu badan adalah harus dengan syarat
  1. Wanita yang telah mencapai umur baligh sama ada telah berkahwin ataupun sebaliknya 
  2. Ubat atau hormon yang digunakan tersebut tidak mengandungi sebarang unsur-unsur najis atau mudharat. 
  3. Namun, keharusan ini tidak tertakluk bagi seorang lelaki yang berubah menjadi wanita melalui pertukaran jantina.
 Detail mengenai hukum penyusuan anak angkat ini boleh dibaca DI SINI

Oleh itu kepada ibubapa angkat atau pun mereka yang bakal mengambil anak angkat, jangan risau mengenai hubungan antara anak angkat dengan keluarga kita. Asalkan semua syarat di atas dipatuhi, maka si anak akan menjadi mahram kepada ibu dan bapa angkatnya. 

*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Tumit Kaki Pecah Pulih Dengan GLA Shaklee

Minggu lepas ada berbual dengan kastemer yang mengambil GLA. Belum lagi sebulan beliau ambil GLA tapi sudah nampak perubahan yang tidak disangka. Sebenarnya tujuan utama beliau ambil GLA adalah untuk memperbaiki hormon periodnya yang tidak betul, tetapi lain plak jadinya.

Inilah contoh rupa tumit kaki yang pecah. (bukan gambar kaki dia ye sebab beliau tidak sempat nak snap hihi)



Banyak faktor tumit kaki pecah ni antaranya adalah kulit kering, tidak cukup kelembapan kerana kurangnya air. Kaki mempunyai satu lapisan air di mana jika ia tidak mencukupi akan menyebabkan kekeringan dan masalah tumit kaki pecah boleh berlaku.

Apa kaitan GLA dengan tumit kaki pecah?
GLA shaklee sumbernya dari borage oil. Bukan borage oil semata tetapi dalamnya ada kandungan vitamin e juga. Vitamin e sudah dikenali sangat bagus untuk kecantikan kulit. Tidak hairanlah sesiapa yang amalkan vitamin e mempunyai kulit yang menawan. Orang kata 2 dalam satu. Selain untuk dalaman, ianya bagus juga untuk luaran.

Tidakkah anda mengidamkan tumit kaki sebegini?



Cedok dari kak anum (thanks akak)

GLA Shaklee yang best!!

Ada banyak lagi kebaikan GLA Shaklee ni sebab tulah GLA Shaklee ni adalah teman baik wanita yang mementingkan kecantikan dan kesihatan. Boleh baca kat SINI kebaikan GLA Shaklee ni.


*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Kurus Tak Bermakna Sihat

Saya mempunyai seorang sahabat yang selalu mengeluh akan berat badannya yang dikategorikan sebagai terlalu kurus. Sebenarnya ketika zaman saya belajar dulu saya juga termasuk dalam kategori yang sama hinggakan pernah sekali teman sekuliah memanggil saya dengan panggilan 'Sekeping' hehehehe. Ketika saya berusia 14 tahun berat saya cuma lah 36kg. Slim kan? Agaknya kalau ada lori lalu mau terbang saya ni. Berat badan idaman saya ialah 50 kg. Baru lah ideal dengan ketinggian saya. Takde lah kurus sangat.

Ramai wanita yang idamkan mempunyai tubuh yang kurus. Kurus sangat pun tak cantik. Kenapa orang suka kurus? Cantik? Sihat? Kurus tu tak bermakna pun kita ni sihat. Orang kurus pun ada penyakit. Jadi penting untuk kita mengekalkan berat badan yang ideal. Kalau dah tinggi dengan berat ngam barulah cantik dan paling penting ialah sihat.

Cantik ke kurus macamni?

Dalam misi untuk menguruskan badan, setiap orang kena ada ilmu dulu tentang kurus ni. Jangan main nak kurus melulu. Bila cakap pasal berat badan ni mesti ada kaitan dengan lemak. Tahu tak kewujudan lemak yang mengelilingi organ penting macam jantung, pankreas dan hati? Lemak yang mengelilingi organ penting ni sama je bahaya nya dengan lemak yang menyebabkan kegemukan.

"Kurus tidak bermakna secara automatik anda tidak gemuk," kata Dr Jimmy Bell, Profesor Imbasan Molecular di Kolej Imperial, London. Sejak 1994, Bell dan rakan setugasnya mengimbas lebih 800 orang bagi menghasilkan 'peta gemuk' bagi mencari di mana lemak tersimpan.

Menurut data yang diperoleh Bell, mereka yang mengekalkan berat badan melalui diet, memiliki lebih banyak lemak walaupun pada mata kasar mereka kelihatan kurus. Senario ini lebih bahaya kerana orang kurus selalu berasa mereka sihat kerana tidak gemuk.

Sebelum ini, orang kurus dianggap lebih aktif dan sihat, tetapi menjadi orang kurus yang tidak cergas juga sama tinggi risikonya dengan mereka yang obes dan tidak aktif. Begitupun, berita baiknya lemak pada bahagian dalam boleh dibakar melalui senaman atau memperbaiki pengambilan diet.

"Jika mahu kelihatan kurus, diet memang sudah mencukupi, tetapi untuk menjadi kurus dan sihat, senaman adalah komponen gaya hidup terpenting," kata Bell.

Daripada 800 responden, Bell mendapati 45 peratus yang memiliki BMI antara 20 hingga 25 orang memiliki lebih banyak lemak tersimpan. Daripada jumlah itu 60 peratus adalah lelaki. Senario itu yang dinamakan sebagai TOFIs — 'thin outside, fat inside'. "Lebih kurus seseorang itu, lebih besar kejutannya," katanya.

Mereka yang kurus selalunya lebih banyak makan makanan berlemak, makanan bergula dan tidak bersenam, tetapi jumlah pemakanan itu tidak cukup banyak untuk membuatkan mereka gemuk dari segi penampilan.

Saintis percaya tubuh menyembunyikan lemak pada bahagian dalam dahulu sebelum lemak 'muncul' pada bahagian lain seperti perut. Begitupun, masih ramai pakar percaya BMI adalah ukuran tepat untuk kesihatan yang baik.

Pakar pemakanan dari Majlis Penyelidikan Perubatan BrItain (MPPB), Dr Toni Steer, berkata pakar perubatan tidak pasti mengenai bahaya lemak pada bahagian dalam tetapi sesetengah pakar meramalkan ia boleh menyumbang kepada risiko serangan jantung dan diabetes, ini berdasarkan teori lemak pada bahagian dalam mengganggu sistem komunikasi. Lemak yang menyelaputi organ dalaman mungkin menghantar isyarat kimia badan yang salah untuk menyimpan lemak di dalam organ seperti hati dan pankreas. Ia boleh membawa kepada masalah penolakan insulin (diabetes jenis 2) atau serangan jantung.

"Menjadi seorang yang kurus tidak bermakna dia kebal pada serangan diabetes atau tidak berisiko pada serangan jantung," kata Dr Loius Teichholz dari Hackensack Hospital, New Jersey.

Teichholz berkata, mereka yang memiliki jisim berat badan normal juga boleh memiliki tahap lemak 'tersimpan' yang memeranjatkan.

Artikel ni saya cedok dari SINI


*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Tuesday, 2 July 2013

Siapa Aku Di Depan Tuhanku


Subuhnya
di mana aku berada
masih enak dalam kelambu rindu
sambil berpoya-poya dengan waktu
masa bagaikan menderu
langkah tiada arah tuju
fikiran terus bercelaru
terlupa aku semakin di hujung waktu
siapa aku di depan Tuhanku

Zohornya
aku lebih memikirkan kelaparan
kehausan dan rehatku
aku lebih mementingkan tuntutan jawatanku
aku bertolak ansur dengan waktu
aku gembira membilang keuntungan
aku terlupa betapa besarnya kerugian
jika aku menggadaikan sebuah ketaatan
siapa aku di depan Tuhanku

Asarnya
aku lupa warna masa
cepat berubah bagaikan ditolak-tolak
aku masih dengan secawan kopiku
terlupa panas tidak di hujung kepala
aku masih bercerita
tentang si Tuah yang setia dan si Jebat yang derhaka
siapa aku di depan Tuhanku

Maghribnya
aku melihat warna malam
tetapi aku masih berlegar di sebalik tabirnya
mencari sisa-sisa keseronokan
tidak terasa ruang masa yang singkat
jalan yang bertongkat-tongkat
ruginya bertingkat-tingkat
siapa aku di depan Tuhanku

Isyaknya
kerana masa yang panjang
aku membiarkan penat menghimpit dadaku
aku membiarkan kelesuan menggangguku
aku rela terlena sambil menarik selimut biru
bercumbu-cumbu dengan waktuku
siapa aku di depan Tuhanku

Kini aku tertanya-tanya
sampai bila aku akan melambatkan sujudku
apabila azan berkumandang lagi
aku tidak akan membiarkan Masjid menjadi sepi
kerana di hujung hidup ada mati
bagaimana jenazah akan dibawa sembahyang di sini
jika ruangku dibiarkan kosong
jika wajahku menjadi asing
pada mentari dan juga bintang-bintang

(Dipetik dari Diari Muslimin 2006 tahun hijrah 1426/1427)

*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Bahayakah Anak Yang Mempunyai Imaginary Friend?

Umar in pink
Tu kawan Umar nama 'Pipi' tapi Umar dah tak main dengan Pipi, ibu sorok

Perkara ni baru je terjadi sebentar tadi. Ketika saya sedang memasak untuk makan malam, telinga saya menangkap suara Umar bermain dan ketawa. Bunyinya macam dia sedang mengagah,"Cak!cak!" kemudian ketawa. Saya intai dari dapur dan saya lihat dia seolah-olah sedang bermain agah-agah dengan seseorang yang tak kelihatan. Saya terus dapatkan Umar dan panggil nama nya. Saya tanya dia bermain dengan siapa walaupun saya tahu Umar belum pandai bercakap dan soalan saya tak akan dijawab kecuali dengan senyuman. Saya panggil suami yang sedang sibuk mengunci kereta. Bila saya ceritakan kepada suami, kami mengambil keputusan untuk tidak membiarkan Umar bermain sendiri.

Walaupun saya tahu tentang kewujudan kawan khayalan atau orang putih panggil imaginary friend ni, namun saya tak pernah terfikir yang fenomena kawan khayalan ini akan terjadi pada bayi seusia Umar. Biasa tu bila saya blogwalking atau pun forum walking, biasanya kawan khayalan ni terjadi pada kanak-kanak yang lebih besar, yang dah pandai bercakap.

Saya dan suami pernah berbincang mengenai imaginary friend dan kami memutuskan bahawa hanya kanak-kanak yang kesunyian sahaja yang akan mempunyai kawan khayalan. Ini kerana kami berdua tidak pernah mempunyai kawan khayalan ketika kecil kerana kami dikurniakan adik ketika kami masih kecil. Oleh sebab ada kawan untuk bermain, berbual dan bergaduh jadi kami tidak memerlukan kawan khayalan untuk menemani kami. Namun, Umar tidak mempunyai adik-beradik atau teman untuk dia berkawan. Oleh itu kemungkinan Umar mempunyai kawan khayalan adalah tinggi.

Saya agak bimbang kerana saya percaya kewujudan kawan khayalan ini ada kaitan dengan psikologi kanak-kanak. Mungkin ada yang mengatakan kawan khayalan ini adalah gangguan makhluk halus. Tak kisah lah apa pun puncanya, saya kurang selesa jika anak saya mempunyai kawan khayalan. Jadi saya pun blogwalking untuk mencari kebenaran di sebalik fenomena kawan khayalan ini. Ini saya dapat dari sini mengenai kawan khayalan.

Saya Boleh Nampak Dia… Mama Tak Nampak?
Jangan bimbang, si manja bukan nampak hantu; itu hanya kawan khayalannya!
Oleh Profesor Madya Dr Alvin Ng Lai Oon, Pakar Psikologi Klinikal

“Mama tak boleh duduk sini! Nanti Mama duduk atas Lina!” Aida menegur ibunya Puan Rosnah yang hendak meletakkan punggung di atas sofa di sebelahnya. Si ibu melihat tempat duduk yang kosong dan bertanya, “Siapa Lina?” dengan kening terangkat dan dahi berkerut. - Terpijak "halimunan"

Kanak-kanak kecil kadang-kalanya gemar bercakap sendirian sewaktu bermain trak dan kereta api atau bermain dengan anak patung mereka, yang setiap satu diberi nama seperti manusia. Ada kalanya si manja berbual atau bermain dengan seseorang yang tidak dilihat. Kawan imaginasi atau khayalan anak anda mungkin seorang kanak-kanak lain yang sebaya dengannya, seorang watak ajaib atau fantasi, atau mungkin juga seekor binatang.

Seseorang kawan khayalan boleh berubah mengikut peredaran masa, apabila si manja melalui fasa tertentu dalam hidupnya. Bagi sesetengah kanak-kanak, ‘kawannya’ mungkin datang sesekali atau muncul selang beberapa hari, manakala bagi yang lain ‘kawan’ itu adalah teman sepanjang masa. Anak anda akan melayan ‘kawannya’ seperti melayan kawan sebenar, kawan yang dilihatnya setiap hari dan boleh bermain bersama. Jadi, jangan terperanjat jika si manja memberitahu anda bahawa anda mungkin terpijak ‘kawannya’, atau anda duduk di tempatnya, atau meminta anda menyediakan tempat untuk ‘kawannya’ di meja makan apabila tiba waktu makan.

Adakah si manja anda kesunyian?
Bermain dengan kawan khayalan tidak bermakna anak anda kesunyian. Ia mungkin hanya bermakna si manja seronok bermain dengan seseorang selain kawan SEBENAR yang biasa menjadi teman sepermainannya setiap hari. Kawan khayalan membantu si manja anda berfikir secara lebih kreatif, membolehkan mereka melakukan sesuatu dengan cara yang berlainan. Ini juga adalah satu cara yang membolehkan anak anda mempraktikkan kemahiran sosial, agar mereka berasa lebih selesa dan lebih yakin apabila bertemu dengan kawan betul yang sebaya dengan mereka. Ada kalanya, mereka berpura-pura mempunyai kawan khayalan sematamata kerana ingin mempunyai seseorang yang boleh dikuasai dan mengikut telunjuk mereka, lebih-lebih lagi jika semua orang di sekeliling mereka cuba mengawal tindakan mereka. Kawan khayalan mungkin juga bertindak sebagai teman yang boleh dipercayai – tempat mencurah rahsia dan isi hati, kerana anak-anak kecil juga mempunyai isu yang terlalu peribadi atau takut diketahui oleh orang dewasa. Sebahagian daripada proses membesar

Ramai pakar mengakui bahawa kawan khayalan adalah sebahagian daripada norma hidup dan perkembangan kanak-kanak. Kawan khayalan bukan menimbulkan masalah, sebaliknya mereka boleh membantu anak-anak anda menangani beberapa tekanan dalam hidup mereka, dan juga melenyapkan sesetengah daripada ketakutan mereka. Apabila si manja memujuk ‘kawannya’ yang takut gelap, ini mungkin bermakna bahawa anak anda sebenarnya yang takut berada di tempat gelap. Dengan memujuk ‘kawannya’, bermakna si manja juga cuba mengatasi ketakutannya sendiri. Ia juga mungkin bermakna anda terlalu mendesak anak-anak lebih daripada yang sepatutnya, atau mengenakan terlalu banyak peraturan untuk mereka, menyebabkan mereka menyalahkan kawan khayalan mereka apabila mereka berkelakuan buruk atau melakukan kesilapan.

Ambil perhatian!
Si manja mungkin cuba memanipulasi anda menggunakan kawan khayalannya. Ada kalanya, kanak-kanak menggunakan ‘kawan’ mereka untuk mengelakkan daripada melakukan sesuatu yang tidak diingini.

Kalau anda tak boleh kalahkan mereka, ikut rentak mereka!
Ikut rentak si manja jika anda tidak pasti bagaimana untuk memberi respons kepada kawan khayalannya:
  • Jika si manja tidak mahu berkongsi ‘kawannya’, jangan cuba untuk bermain dengan mereka melainkan anda diminta. Biasanya anda akan diminta menyediakan sesuatu, seperti tempat untuk kawannya makan bersama, atau diminta tidak duduk di kerusi tertentu.
  • Si manja mungkin menggunakan ‘kawannya’ untuk "dipersalahkan" bagi sesetengah daripada perbuatan yang dilakukan, seperti menumpahkan susu atau memecahkan pasu bunga. Anda boleh mengajarnya dengan memberitahu si manja bahawa kemalangan boleh berlaku dan dia bersama ‘kawannya’ boleh membantu anda membersihkan tumpahan atau memungut serpihan pasu.
  • Cuba beri peluang kepada anak anda untuk bertemu dan bermain dengan kanak-kanak lain yang sebaya dengannya. Jika permainan dan aktiviti bersama mereka cukup menyeronokkan, minatnya terhadap ‘kawan istimewa’ akan beransur-ansur hilang dan si manja lebih suka bercampur gaul dengan budak lain.
  • Jangan memperbodohkan anak anda sekiranya dia mempunyai kawan khayalan, tetapi galakkannya supaya lebih berkawan dengan rakan sebayanya. Menghukum anak kerana mempunyai kawan khayalan boleh membawa lebih keburukan daripada kebaikan.
Kawan khayalan biasanya tidak menimbulkan masalah, dan jika si manja seronok bermain dengan budak lain dan melakukan aktiviti yang menyeronokkan bersama anda dan mereka, tidak ada apa-apa yang perlu anda risaukan. Apabila mereka besar dan mempunyai lebih ramai kawan ‘sebenar’ dan dapat menangani ketakutan mereka dengan lebih baik lagi, kawan khayalan mereka akan hilang dengan sendiri. Seandainya si manja anda terus memilih kawan khayalan sebagai teman bermain daripada menghabiskan masa dengan rakan sebayanya, anda patut renungkan apa yang sebenarnya berlaku dalam hidupnya dan berusaha untuk membolehkan anak anda merasai keseronokan bermain dalam kehidupan sebenar.

Walaupun kawan khayalan ini tak membahayakan, namun sebagai seorang ibu saya harap Umar tidak mempunyai kawan khayalan. Mungkin salah saya kerana sejak jerebu melanda saya tidak lagi membawa dia bermain bersama kawan-kawan di taman, apatah lagi sekarang saya sedang mengganti puasa. Mungkin Umar rindu kawan-kawan dia. Maafkan ibu, nak. Nampaknya ibu kena lah bagi Umar adik baru Umar ada geng nak main sama-sama hehehehe.
Dina (baju biru) dan Siti (baju kuning) antara kawan sebenar Umar
Dah lama tak keluar main, Umar rindu kawan-kawan dia

*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Hamil Dengan GLA Complex Shaklee

Usah dihuraikan lagi, GLA Complex Shaklee memang produk wajib cuba bagi mereka yang ada perancangan untuk mendapatkan cahayamata. Bukanlah kata produk ini adalah set penyubur wajib hamil jika amalkannya, yang tu jadi taksub terlebih pula. Kita hanya berusaha, usaha selagi tidak bertentangan dengan agama dan tidak memudaratkan diri sendiri.





Ramai customer saya sebenarnya ambil GLA Complex ini untuk bantu kehamilan. Ada yang ambil sebab period tidak teratur. Kalau period kucar kacir memang agak sukar meramal waktu subur, jadi GLA Complex membantu dari segi itu. Bila sudah lancar period maka plan untuk merancang kehamilan jadi lebih mudah. Itu satu point yang memang nyata dan jelas.

Bukan cakap kosong tapi ramai sangat yang sudah mencuba GLA complex dan dapat hasil yang positif. Saya cukup teruja dan gembira dapat bantu mereka-mereka yang sangat memerlukan. Yelah siapa yang tidak mahukan zuriat kan. Penyambung warisan di kemudian hari. Juga zuriat adalah saham akhirat kita juga.


sangat comel kan saya?


Kali ini saya mahu kongsikan lagi mereka-mereka yang telah berjaya hamil. Ramai sebenarnya. Dan ini adalah antara insan yang bertuah itu.


hamil dengan gla complex



"Saya nak berkongsi cerita dgn semua warga SGL.. saya ada masalah period tak teratur lps bersalinkan anak no. 3 thn 2011.. dh mcm2 ubt saya cuba mkn tapi period tetap gak teratur. disember 2012 saya cuba amalkn GLA utk betulkan balik kitaran haid.. alhamdulillah period saya kembali normal dan 3 hr lepas saya telah dikejutkan berita yg saya disahkan hamil 6++ minggu wlpn saya mkn jamu utk mrancang hamil.. dasat tul penangan shaklee nih.. alhamdulillah"


gla shaklee bantu hamil

Ambil dari kak anum (thanks akak)


Banyak lagi kelebihan GLA Shaklee ni. Bukan semata-mata untuk kesuburan sahaja. Boleh baca di sini dan secara ringkasnya seperti di bawah:

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut
019-9084549 (Puan Safura)



*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***


Monday, 1 July 2013

Kebaikan GLA Shaklee

Kebaikan GLA Shaklee ni memang tak dapat dinafikan lagi
GLA yang terdapat dalam GLA Shaklee ni 2 kali ganda EPO (Evening Primrose Oil)
GLA Shaklee 3 kali ganda lagi power dari EPO
Kat bawah ni ringkasan kebaikan GLA Shaklee 
Ada banyak lagi manfaat GLA Shaklee ni boleh baca kat sini


Yang paling best sekali....offer bulan Julai ni
Beli 1 dapat 1
Beli 2 dapat 2
Beli 6 dapat 7 
Siapa nak bagi GLA free?
Tak rugi kalau beli bulan ni
Sebab harga GLA ni jauh lebih rendah dari harga ahli
Hubungi saya untuk keterangan lanjut 
019-9084549 (Puan Safura)


*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Hormon Tidak Seimbang Punca Pelbagai Masalah Kesihatan






Hormon yang seimbang penting dalam kehidupan seorang wanita. Hormon membuatkan seorang wanita itu awet muda, sihat dan mempunyai mood yang stabil. Keseimbangan hormon adalah bermaksud keseimbangan antara hormon estrogen dan progesteron. Ketidak seimbangan hormon-hormon ini dalam tubuh seseorang akan mengundang pelbagai masalah kepada tubuh itu sendiri. Bukan wanita sahaja yang mengalami masalah ketidak seimbangan hormon malah kaum lelaki juga tidak terkecuali dari mengalaminya. Hormon estrogen dan progesteron juga penting untuk kesihatan lelaki.

Sila renungkan diri anda. Adakah anda mengalami gejala-gejala ketidak seimbangan hormon seperti di bawah?
1) Kitaran haid tidak teratur

2) Keguguran rambut



3) Alergi



4) Kekeringan servik

5) Keinginan seks yang berkurangan

6) Keletihan

7) Kemurungan dan kebimbangan

8) Sakit kepala
9) Insomnia
10) Mengalami fibroid
11) Kesukaran hamil dan macam-macam lagi

Perlu diketahui bahawa proses penuaan yang berlaku pada semua orang adalah punca yang menyebabkan hormon menjadi semakin tidak stabil atau berkurangan. Jadi adalah penting untuk setiap orang sedar kepentingan mengambil pemakanan yang betul bagi menyeimbangkan semula hormon yang tidak stabil ini.

Tips Untuk Seimbangkan Hormon
(tips ni diambil dari blog nana farhana)

Terung, avocado dan pir adalah baik untuk kesihatan serta fungsi rahim dan servik wanita. Kajian menunjukkan apabila seseorang wanita memakan sebiji avocado pada setiap minggu ianya dapat membantu mengimbangkan hormone, membuang berat kelahiran yang tidak diperlukan serta menghindari kanser serviks.
GLA Shaklee Membantu Menyeimbangkan Hormon
 
Atau cara yang lebih mudah iaitu dengan pengambilan GLA Shaklee sebanyak dua kali sehari juga dapat membantu mengawal imbangan hormon.
Baca lebih detail mengenai GLA Shaklee


*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

GLA Complex


Kebanyakkan GLA (gamma-linolenic acid) tersedia di pasaran dihasilkan dari Evening Primpose Oil (EPO), manakala GLA Shaklee diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO. Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi bioavailabiliti dan 3 kali lebih berkesan dari EPO. Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan.

Setiap kapsul mengandungi lebih 300 mg GLA yang mana ianya adalah sumber terbaik Omega-6. Ianya digabungkan dengan minyak sunflower dan vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara oleh ShakleeGuard, anti-oksidan semulajadi yang dipatenkan. Bioavailabilitinya dibuktikan secara klinikal dimana ia mampu menyerap dan mengadun ke dalam sel dan tisu.

Manfaat Utama
  • Herba Tradisi Yang Dipercayai - Borage adalah herba kegemaran orang Barat. Ianya merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, meringankan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina.
  • Mengawal Selia Estrogen Dan Testosteron - GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara.
  • Melambatkan Menopaus - Memperbaiki keadaan menopaus seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman, depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus, memberi tone kepada uterus untuk kulit lebih muda.
  • Memperbaiki Prostatomegaly - GLA memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing
  • Menentang Kanser - GLA adalah anti oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser
  • Memperbaiki Inflamasi Kulit - Ianya mengurangkan inflamasi kulit, eczema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan, tinea, kurap. Ianya juga mengurangkan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma, artritis.
  • Menghalang Komplikasi Diabetes - Merendahkan gula darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi
  • Pelangsingan Dan Menghalang Tambah Berat Badan - Merendahkan kolesterol LDL, menghalang pertambahan berat badan dengan berkesan, memberi tone pada kulit dan otot untuk wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan cantik. Ambil semasa perut kosong untuk mengelak keasidan hiper.
  • Menghalang Tekanan Darah Tinggi - Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, pengembangan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, mengelak masalah jantung seperti arteriosklerosis dan myocardial infarction
  • Memperbaiki Tekstur Rambut - Memperbaiki rambut kering dan keadaan rambut gugur
  • Hiperaktif dan Autisma (ADD/ADHD) - Dibukti secara klinikal bahawa GLA minyak ikan memperbaiki keadaan kanak-kanak berautisma, sukar memberi tumpuan untuk belajar dan hiperaktif


*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***

Herb-Lax

Ramuan asas produk ini terdiri daripada kombinasi sains perubatan tradisi dan teknologi barat. Ia mengandungi 9 herba semulajadi: Alfalfa Leaves, Senna Leaves, Anise Seed, Blue Malva Flower, Buckhorn Bark, Licorice Root, Rhubarb Root, Fennel Seed dan Culver's Root. Sifatnya yang menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbukti kesesuaiannya secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.

Manfaat Utama
  • Pembersihan najis yang tersekat
  • Merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh
  • Membantu masalah sembelit
  • Tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus (natural bowel movement) dan secara langsungnya membantu masalah sembelit
  • Mengempiskan perut
  • Ia membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. Sesuai diambil seperti biasa atau dicampurkan dalam air panas sebagai minuman teh herba.


*** Kenyataan atau produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit..Hubungi saya di 019-9084549 (call/sms) atau email razfura@gmail.com untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.***